Stevige erwtensoep op z’n hollands.
Benodigheden:
Kilo spliterwten(2 pakken, ik neem altijd het merk “Sabarot”, deze zijn erg lekker)

1 Selderijknol
1 winterpeen
3 stuks Prei
4 schouderkarbonades(+- 600 gram)
1 Stuk katenspek (+- 300 gram)
Krabbetjes (platte ribben) +- 500 gram, er zit veel bot aan maar het vlees is lekker in de soep)1 goede rookworst
3 liter water + 8 blokjes runderbouillon.
Je kunt ook 3 liter bouillon zelf maken van vlees, er zijn veel recepten te vinden op het internet.
Grote pan van +- 6 of 8 liter inhoud
Voorbereiden:
Spoel de spliterwten uit onder stromend water(om het stof er uit te spoelen) tot

dat het water dat er vanaf komt redelijk helder is.
Schil een halve selderijknol en snijd hem in blokjes van +- een halve centimeter en bewaar in de koelkast
Verwijder het blad van de prij maar laat nog wat groen over aan de prij.
Snij de prij in dunne ringetjes en bewaar in de koelkast.
Schrap de winterwortel schoon en snij deze in blokjes of plakjes van +- een halve centimeter en bewaar in de koelkast.
Snij de rookworst in dunne plakjes.
 
Bereiden:
Doe de spliterwten de karbonade de spek en de krabbetjes in de pan met de 3 liter water.
Breng aan de kook en laat op een gematigd vuur onder regelmatig roeren, om aanbranden aan de bodem te voorkomen, de soep koken.
Haal na +- 2 uur karbonades, krabbetjes en het spek eruit( het zal bijna van het
bot vallen dus zoek met een schuimspaan naar achter gebleven stukjes vlees).
Kijk ook goed naar achtergebleven stukjes bot.
Doe nu de 8 bouillonblokjes bij de soep en laat de soep onder rechelmatig roeren nog +- een
half uur op gematigd vuur rustig verder koken tot dat alle spliterwten stukgekookt zijn.
 
Haal in de tussentijd de karbonade en de krabbetjes van het bot en snijd dit in stukjes.
Snijd het katenspek in stukjes of bewaar het om het er bij te geven op brood.Doe na het half uur de groenten en de plakjes rookworst bij de soep en laat nog +- een half uur op een gematigd vuur rustig verder koken.
Aan het einde het vlees in de soep doen en de soep even goed doorwarmen en doorroeren(even aan de kook brengen)
wat peper en zout naar smaak en het vuur uitzetten.
 
Eet Smakelijk.
Leerbewerking